ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI
Araç değer kaybı tazminatı, trafik kazası neticesinde hasar alan ve tamirat görmek zorunda kalan bir aracın ikinci el araç piyasasındaki satış bedelinin düşüşünden kaynaklı ortaya çıkan tazminattır. Araç kaza sonrasında ne kadar iyi tamir edilirse edilsin değerinde azalma yaşanacaktır. Değerindeki azalmadan kaynaklı zararın telafi edilebilmesi için değer kaybı tazminatı talep edilebilecektir. Araç değer kaybı tazminatının kaza tarihinden itibaren 2 sene içerisinde her halde 10 sene içerisinde talep edilmesi gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?
Araçlardaki değer kaybı hesaplanırken; aracın markası, modeli, kilometresi, yaşı, daha önce kazaya karışıp karışmadığı, hasarın boyutu, aracın pazar değeri gibi unsurlar dikkate alınmaktadır. Ancak aracın pert olması durumunda değer kaybı tazminatı istenemeyecektir. Araçta meydana gelen değer kaybı exper veya bilirkişi tarafından hesaplanmaktadır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Kimden Talep Edilir?
Değer kaybı tazminatı, kazada tam kusurlu olmayan tarafın diğer tarafın kendisinden yada sigortasından talep edebileceği bir tazminattır. Kazada kusurlu olunması durumunda kusur oranında indirim yapılır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Talep Edilirken İzlenecek Yol Nasıldır?
Tazminat talep eden tarafın öncelikle karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunması gerekir. Sigorta şirketi başvurucuya ne kadar ödeme yapacağı hakkında bir teklifte bulunur. Başvurucu bu teklifi kabul ettiği takdirde sigorta şirketi zararını karşılayacaktır. Sigorta şirketinin yaptığı teklifin kabul edilmemesi durumunda sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılabilir yada dava yoluna gidilebilir. Dava hem sigorta şirketine hem de araç sahibine karşı açılacaktır. Araç değer kaybı tazminatı için açılacak dava zorunlu arabuluculuğa tabi olduğundan öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılarak arabuluculuk görüşmeleri yapılmalıdır. Taraflar arabuluculuk görüşmeleri sonucunda anlaşamazsa dava yoluna gidilebilir.
Dava Nerede Açılır?
Araç değer kaybı tazminatı davalarında davaya eğer sigorta şirketi de dahil edilecekse asliye ticaret mahkemesi, yalnızca araç işleteni ve sürücüye karşı açılacaksa asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır. Araç değer kaybı tazminatı haksız fiilden kaynaklı bir tazminat davası olduğundan haksız fiilin işlendiği ya da davalı veya davacının yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Örneğin ikameti Manisa´da bulunan davacı İstanbul´da kazaya karıştığı halde dava Manisa yada İstanbul´da açılabilecektir.
Yapılacak Masraflar Nelerdir?
Davanın başında mahkeme tarafından alınan harç ve yargılama giderlerinden davacı sorumludur. Yargılama giderleri her yıl Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan tarifeye göre değişmekte olup keşif, bilirkişi ücreti, tebligat masrafı, başvurma ve peşin harç (Maktu) alınmaktadır.
Değer kaybı tazminatı davaları mutlaka avukat aracılığıyla takip edilmesi gereken davalardandır. Hukuki bilgi almanızı önemle tavsiye ederiz.
Av. Aybike Betül Aktaş-Av. Hayrettin Çakıcı